Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Přírodní krásy na Krymu

Většina z nás zná poloostrov Krym z hodin dějepisu a ruského jazyka. Ať už jako dějiště neslavně proslulé války, jako rekreační destinaci bývalých vládních pohlavárů či jako pionýrský tábor pro vybrané dětské bojovníky za socialistické idee. To vše již naštěstí patří k minulosti. Dnešní Krym je především místem, kde se krásná příroda mísí s kulturou a historií.  

Náhorní plošina Čartyr Dag patří k nejkrásnějším a nejnavštěvovanějším přírodním oblastem na Krymu. Její vrcholy dosahují výšky až 1500 m.n.m., a tak je jedním z mála míst, kde je v zimě dostatek sněhu k lyžování. Ale nejsou to zimní radovánky, co sem přitahuje většinu návštěvníků. Čartyr Dag je známý především jako krasová oblast se stovkami vápencových jeskyní, stalagmitů, stalagtitů a podzemních jezírek. Z celého podzemního království jsou však turistům zpřístupněny zatím pouze dvě jeskyně – Mramorová a nedaleká Eminé Bair Chosar, což v českém překladu znamená Studna panny Eminé. Uvnitř jsou schovány majestátné krápníkové útvary, kterými se jeskyně proslavily daleko za hranicemi země. Máte-li dost kuráže, můžete s průvodci vstoupit i do nižších pater a stát se tak alespoň na chvíli opravdovými speleology.


Autor: sergey ring

Jeskyně obývali obyvatelé Krymu od pradávna. Do dnešních dob se na poloostrově zachovalo šest středověkých jeskynních měst, které ačkoliv dnes opuštěné neztratily nic ze svého kouzla. Nejnavštěvovanějším z nich je Čufut Kale (Pevnost Židů), které bylo v 15. století hlavním městem celé oblasti. Procházka mezi skalními domy, jeskyněmi a skromnými příbytky vytesaných do skal patří k těm nejkrásnějším zážitkům, které si z Krymu odvezete. Necelý kilometr odsud se nachází malebný skalní klášter - Uspenskij Monastyr, jež patří k vůbec nejstarším klášterům na Krymu. V posovětské době byl znovuotevřen a dnes poskytuje domov pravoslavnému mnišskému řádu.

O tom, že si obyvatelé Krymu krásy poloostrova plně uvědomují, svědčí i ten fakt, že zde vzniklo velké množství přirodních rezervací. Součástí jedné z nich je i Velký kaňon, jež se svou hloubkou 300 metrů patří k nejhlubším kaňonům Ukrajiny. O majestátnosti příkrých stěn, které v nejužším místě ponechávají na průchod pouze velmi úzkou průrvu, se můžete sami přesvědčit krátkým jednodenním výletem.

Ale Krym, to nejsou pouze jeskynní města a kláštery, hluboké kaňony, či skalní útesy. Jsou to především nádherná pobřeží s čistou vodou, spoustou zátočin a bělostným pískem. Ale o tom zase někdy příště...

Článek byl zobrazen 7 489 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko