Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mukačevo

Mukačevo je se svými 80 tisíci obyvateli druhým největším a nejvýznamnějším městem Zakarpatské Ukrajiny. Rozkládá se v údolí řeky Latorica, v místě, kde řeka opouští hornaté území a vtéká do nížiny. Zajímavé je nejen centrum města, ale také přilehlé okolí, které ukrývá několik památek.

Mukačevo bylo založeno již v 9. století Bílými Chorvaty jako pevnost, ale první písemná zmínka pochází z maďarské kroniky Gesta Hangarorum ze 12. století.  Už v dobách raného slovanského osídlení se zde nacházel velký mlýn na mouku, který dal název celému městu. V průběhu 10. a 11. století spadalo pod nadvládu Kyjevské Rusi, která byla tehdy nejmocnějším státem Evropy. Ve 13. století pak tomuto kraji vládl haličsko-volyňský princ Lev Davidovič. Později se v Mukačevu vystřídali Maďaři, Tataři a transylvánská knížata. Od konce 17. století do roku 1918 bylo město součástí uherského království. V meziválečném období spadalo pod Československo a roku 1991 se stalo součástí Ukrajiny. Mukačevo bylo též známé poměrně velkou židovskou komunitou, dnes zde ovšem žije méně než 300 Židů. Mezi známé rodáky patří například maďarský realistický malíř Mihály Munkácsy.


Foto: oslavy svátku Dne vítězství (9.května) v ulicích Mukačeva

Centrum města je tvořeno podlouhlým náměstím Míru, které se dříve jmenovalo Leninovo náměstí. Nedávno prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, návštěvníci si tak dnes mohou prohlédnout řadu opravených městských památek. Stojí zde například římskokatolický kostel z 19. století, který sice sám o sobě není až tak zajímavý, ale je k němu připojena krásná gotická kaple z 15. století. Palác hrabat zvaný Šenborn pocházející z 15. století byl v polovině století osmnáctého manýristicky přestavěn. Dnes se budova nazývá Bilyj Budynok (Bílý dům) a slouží jako radnice. Další zajímavou stavbou je Rákocsiho palác, v němž je umístěna akademie umění.


Foto: náměstí Míru

Na pěší zóně, jež je lemována mnoha restauracemi a bary, je umístěno několik památníků - hlavním je sousoší Cyrila a Metoděje. Náměstí má zajímavý tvar do písmene L, v jeho ohybu se nachází hřbitov hrdinů Rudé armády, jež padli v bojích za osvobození Zakarpatska od německých okupantů. Na pravém břehu řeky byl ve 14. století na popud prince Korjatoviče vystavěn klášter sv. Mikuláše. V roce 1772 podstoupil rekonstrukci, při níž získal barokní podobu. Zajímavou stavbou v Mukačevu je ještě dřevěný kostelík z 18. století, který sem byl dovezen z vesnice Šelestovo.


Foto: novogotická radnice

Nejvýznamnější a také nejstarší památkou města je hrad Palanok tyčící se na výrazném, 68 metrů vysokém sopečném kuželu, u jižního okraje města. Byl založen ve 14. století, měl sloužit jako nedobytná pevnost a tou se také stal. Název dostal podle středověkého opevnění původního slovanského hradiště s kůlovými hradbami – palisádami. Mongolský chán Baty na hrad při svém tažení v letech 1237 – 1242 raději ani neútočil, připadalo mu to zbytečné. Roku 1307 připadl hrad do rukou uherského krále Karla Roberta, který jej znovu silně opevnil.


Foto: náměstí Míru

Poté, co na počátku 14. století vymřeli Arpádovci, se hrad stal majetkem uherského vysokého státního úředníka, tzv. palatina Omodea. Roku 1396 dostal Palanok Fedor Korjatovič, jehož působení na hradě je považováno za období rozkvětu. Korjatovič na hradě vládl až do své smrti v roce 1414. V letech 1445 – 1456 Palanok získává uherský a sedmihradský šlechtic Jánoš Hunyady. Koncem 15. století přechází do majetku českého krále Vladislava II. Po roce 1526, kdy proběhla bitva u Moháče, nastalo 40leté období sporů o vlastnictví hradu mezi rakouskou a transylvánskou stranou. Roku 1635 se nakonec majitelem stal Jiří Rákocsi I. Asi nejznámějším obdobím v dějinách hradu se stalo rozmezí let 1685 – 1688, kdy Helena Zrinská společně se svým synem Františkem II. Rákoczim úspěšně bránila hrad před císařskými vojsky generála Caprara.


Foto: kostel v Mukačevu

Na přelomu 17. a 18. století získal hrad svou dnešní podobu a byl přebudován na vězení, kam byli posíláni nepohodlní vězni z celého mocnářství. Celkem se za zdejšími zdmi tlačilo 19 700 vězňů. Všichni byli nakonec osvobozeni během revoluce v roce 1848 a roku 1896 následovala likvidace celé věznice. Až do roku 1919 hrad chátral, poté sem byla umístěna československá vojenská posádka. Za války sloužil jako kasárna pro maďarské vojsko. Od roku 1960 na hradě sídlila škola mechanizátorů a o 10 let později bylo konečně založeno i muzeum. V současnosti se v objektu nachází pobočka Zakarpatského oblastního vlastivědného muzea, které od roku 1980 postupně hrad zpřístupňuje. V něm si můžete prohlédnout četné sbírky dokumentující minulost i současnost celého Zakarpatí. Palanok leží asi 2 km od centra města a dostanete se k němu buď taxíkem, nebo pěšky. Pěší cesta zabere asi 30 minut.


Foto: místní MHD

Také v okolí Mukačeva se nachází několik dalších zajímavých míst. Za návštěvu rozhodně stojí dřevěný lovecký zámeček Šenbornů, ve kterém dnes sídlí sanatorium Karpaty. Ve vesničce Vilchovicja zase stojí dřevěný kostel sv. Mikuláše z 18. století. Samotné Mukačevo je dobře dostupné jak vlakem, tak i autobusem. Vlakové nádraží se nachází asi 1,5 km od centra města, tvoří jej pěkná opravená budova, restaurace a bar.

- jap -

Předchozí články z Ukrajiny:
Užhorod – vstupní brána na Ukrajinu
Olbrachtova Koločava

Článek byl zobrazen 17 851 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko