Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Polonina Boržava

Jednou z nejpřitažlivějších a nejkrásnějších polonin na Podkarpatské Rusi je polonina Boržava a to i přesto, že není poloninou nejvyšší ani nejrozlehlejší. Můžete zde podnikat nádherné dvoudenní hřebenovky i jednodenní túry a vychutnávat si krásu, kterou tento kout Ukrajiny nabízí.

Na úvod je třeba vysvětlit, co vlastně pojem polonina znamená. Jde o pastviny na vrcholech a hřebenech hor, které se většinou nacházejí v pásmu karpatských pískovců. Bezlesé horské hřbety jsou pokryty převážně borůvčím a na pohled působí jako nekonečné zelené moře. Polonina Boržava se rozkládá mezi horskými městečky Volovec a Mižhirja, díky kterým je velmi dobře dostupná. Když vyrazíte z města Volovec, které je považováno za středisko regionu Verchovina, tak se po nějakých dvou hodinách výstupu již můžete kochat krásou vysokohorských luk a plání táhnoucích se od obzoru k obzoru. Kdo se na takovýto výstup necítí, může využít poměrně nové sedačkové lanovky, která značně usnadní výstup na hřeben.


Foto: sedačková lanovka usnadňující výstup na hřeben

V samotném Volovci, kde žije okolo 7 tisíc obyvatel, najdete dva kostely, nádraží, šedivé paneláky, pár obchodů a samozřejmě několik hospod s bohatým sortimentem. Na okraji města se však nachází staré roubené chalupy s krásnými zahrádkami, udržovanými políčky majícími za sebou kulisu hor. Významnou dominantou nad městem je hora Temnatij s charakteristickým křížem. Právě výstupem na ni zpravidla začínají turistické přechody poloniny Boržavy. Obliba poloniny Boržava se mezi turisty začala tradovat již za první republiky. K jejím obdivovatelům patřil například i spisovatel Ivan Olbracht, který žil po dlouhá léta ve vesničce Koločava, ze které to není na poloninu nijak daleko.


Foto: výstup na Velikij verch - 1598m

Zajímavý kontrast poskytují severní a jižní svahy poloniny Boržava. Severní svahy prudce spadají do doliny a jsou protkány krátkými a strmými stezkami. Jižní svahy jsou oproti tomu táhlé, s mírným sklonem a směřují do zalesněných a obtížně přístupných údolí, ve kterých pramení stejnojmenná říčka Boržava.


Foto: planiny poloniny Boržava

Nejvyšším vrcholem je hora Stoj (Stij), která leží mimo hlavní hřeben a dosahuje výšky 1681 metrů nad mořem. Ještě poměrně nedávno jste na jejím vrcholu mohli spatřit radiolokátory ukrajinské armády. Kromě radiolokátorů zde po armádě zbyla ještě spousta nepořádku, který je na místě bohužel patrný dodnes. Dalšími významnými vrcholy jsou Velikij verch (1598 m), Temnatik (1347 m), Plaj (1334 m) s meteorologickou stanicí, Kuk (1361 m) a vrchol Gemba (1491 m). K této polonině ještě musíme přiřadit i hřeben Palenij Gruň. Celková délka hřebene tak činí asi 44 kilometrů.


Foto: jedno z mnoha ples na Boržavě

Na severní straně hor byla vybudována skvělá Zakarpatská lyžařská střediska Podobovec a Pilipec. Obec Podobovec se rozkládá přímo pod Velikým vrchem a může se pochlubit nejdelším vlekem na Zakarpatí, který je v provozu každou zimu. V jeho blízkosti vyrostlo několik ubytovacích zařízení. Zdejší sjezdovky obsluhují 4 vleky, spojení mezi nimi je možné prostým sjezdem od jedné ke druhé, anebo lze za poplatek využít místní drožky tažené koněm či jednoduše přejít asi 2 kilometry pěšky. V lyžařském středisku se můžete občerstvit v místních obchůdcích a hospůdkách. Příznivci ježdění po neupravovaných svazích si přijdou na své v terénu mimo sjezdovky. Je zde dostatek možností jízdy v blízkosti vleků a zejména super ježdění vzrostlým bukovým lesem. Tuto oblast Ukrajiny hojně vyhledávají milovníci zimních sportů, kromě klasického lyžování si zde můžete užívat snowboardingu, běžkování či výletů na sněžnicích.


Foto: za hezkého počasí se naskýtají krásné výhledy

Atrakcí poloniny Boržava je nádherný vodopád Šipot, který je dobře dostupný právě z vesničky Podobovec nacházející se ve výšce 640 metrů nad mořem. Většina ukrajinských turistů končí své výlety právě u vodopádu, jen nepatrné procento návštěvníků se vydává dále do nitra poloniny Boržava. Vodopád je s výškou 24 metrů největším kaskádovitým vodopádem Zakarpatské Ukrajiny.


Foto: vodopád Šipot

Z vrcholku Velikého vrchu se za pěkného počasí otevírají neopakovatelné pohledy na okolní ukrajinské poloniny. Pokochat pohledem se tak můžete na poloninu Runa, Piskoňa, Horhany, Bukovská, Velikij Dil a Gutinské hory. Sestup z vrcholu je poměrně strmý, ale posléze se terén přeměňuje na mírně zvlněný. Kolem malého plesa projdete až na Gembu (1491 m).


Foto: krajina v údolí

Reliéf poloniny je oblý, bez výraznějších horských kuželů, na horských stráních jsou četné pastviny. Výstupy na vrcholy tak nejsou nijak náročné, chybí zde extrémní výškové rozdíly. Přesto se turisté mohou na Boržavě pokochat neopakovatelnými výhledy do okolí. Orientace je zde velmi jednoduchá a to i přesto, že na celém Zakarpatí chybí turistické značky. V současné době díky českým turistickým nadšencům vznikají na polonině Boržava první turistická značení. Polonina poskytuje skvělé možnosti bivakování, přespat můžete prakticky kdekoliv. Nejlepší jsou však sedla a chráněné partie hor, kde jste ukryti před větrem a případnou nepřízní počasí. K přespání je však možné využít také některou z četných salaší ležících na úbočích hor. Než se vydáte na túru, zajistěte si dostatečné zásoby vody. Na hřebeni se totiž v parném létě nenachází žádný pramen, pro vodu byste museli sestupovat dolů.

- jap -

Předchozí články z Ukrajiny:
Siněvirský národní park
Mukačevo
Užhorod – vstupní brána na Ukrajinu
Olbrachtova Koločava

Článek byl zobrazen 13 304 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko