Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Siněvirský národní park

Na západě Ukrajiny se v oblasti Podkarpatské Rusi rozkládá Siněvirský národní park. Jde o oblast uzavřenou mezi horami, kde se nalézá mnoho zajímavých turistických cílů. Jedním z největších lákadel tohoto parku je Siněvirské jezero, které je největším přírodním jezerem na Zakarpatské Ukrajině.

Siněvirský národní park se rozkládá na ploše 40 tisíc hektarů a zahrnuje pod sebe horské hřebeny s poloninami Piskoňa a Kamjonka. Je jakousi přechodovou oblastí mezi Poloninami a Horhanami, které se řadí k nejdeštivějším, nejhůře dostupným a proto i nejméně navštěvovaným pohořím v celé oblasti ukrajinských Karpat. Území má typicky horhanský charakter, jsou zde hluboká říční údolí, strmé svahy poseté kamením, husté lesy i kosodřevina. Jediné, co připomíná krajinu Polonin, jsou rozlehlé horské louky. Součástí parku jsou však také nižší kopečky zvedající se na jeho jižním okraji. V oblasti se nachází 48 minerálních pramenů, které se dodnes využívají k léčebným účelům.


Foto: pohled na jezero Siněvir, s dominantní dřevořezbou a ostrůvkem v dálce

Národní park Siněvir leží v mírném klimatickém pásmu. Protéká tudy dravá horská řeka Terebla, která na své cestě údolím vytváří místy mohutné peřeje. Zdejší hory obývají medvědi, vlci a rysi, lesnaté porosty se staly útočištěm jelena evropského. Vstup do parku je zatarasen závorou, u které se platí vstupní poplatek. V nížinách se nachází malebné osady jako např. Siněvirská Poljana, Siněvir nebo Svoboda.


Foto: vor sloužící k převážení turistů

Siněvirská Poljana ve výšce 909 metrů nad mořem, je horská vesnička, jejíž domky byly vystavěny podél toku Terebly. Je domovem pro asi 2300 obyvatel, kteří se živí hlavně zemědělstvím. K vesnici patří ještě řada dalších osad a samot nacházejících se na okolních hřebenech. Ve vesnici najdete několik hospod, obchodů, ale dokonce i školu a poštu. Doprava sem je však poměrně problematická, autobus z městečka Mižhirja jezdí jen jednou týdně, a to v pátek. U silnice vedoucí do Siněvirské Poljany se z druhé světové války dochovala linie bunkrů Arpád.


Foto: Siněvirské jezero

Obec Siněvir, v níž žije okolo 2000 obyvatel, leží v nadmořské výšce 682 metrů. Dalo by se říct, že je centrem celého stejnojmenného parku. Najdete zde nemocnici, několik obchodů, kostel a krčmy nabízející rázovité pokrmy. Vesnička Svoboda je jednou z nejvýše položených obcí tohoto regionu. Nachází se ve výšce 912 metrů nad mořem a je tvořena dřevěnými domky rozesetými po stráních. Je velmi fotogenická a s trochou nadsázky lze říci, že čeští památkáři by z ní určitě chtěli udělat skanzen. Tady to ovšem žije, stejně tak jako přes sto lety. Svobodu je tedy možné považovat za jednu z nejkrásnějších vesnic, které jsou v ukrajinských Karpatech ukryté.


Foto: jeden z pramenů, kterých je v okolí jezera nepočítaně

V parku se v nadmořské výšce 989 metrů nachází stejnojmenné jezero, které je s vodní plochou 5 hektarů největším přírodním jezerem v oblasti. Je pouze 500 m dlouhé a uzavírá jej moréna ledovcového původu. Průměrná hloubka jezera je 8 – 10 metrů, maximální pak 22 metrů. Napájeno je vodou ze tří horských potoků. V čisté vodě jezera se dobře daří jezerním pstruhům. Pro svou krásu bývá jezero nazýváno Perlou Zakarpatí nebo Morské oko. Jezero je u turistů velmi oblíbené, proto je dobré jej navštívit někdy mimo hlavní letní sezónu, vhodný je například květen. Jinak můžete počítat s davy návštěvníků. Na břehu jezera je zakázáno stanovat, na dodržování pořádku dohlíží stráž parku, která má domek těsně pod jezerem.


Foto: pohled na jezero z jiné strany

Okolo Siněvirského jezera vede naučný chodník, na břehu jsou k vidění četné dřevěné přístřešky a lavičky. Dominantním prvkem jezera je dřevěná vyřezávaná plastika umělce Ivana Brodyho zobrazující dva mladé milence – Sini a Vira. K jezeru se totiž váže legenda o tom, jak se chudý mladík Vir zamiloval do krásné dívky Sini pocházející z bohaté rodiny. Její rodiče však nesouhlasili s jejich hlubokou láskou, zakázali jim svatbu a Vira nechali zabít. Siň plakala nad jeho hrobem tak dlouho, až vzniklo toto jezero. Malý ostrůvek uprostřed něj tak symbolizuje Virův hrob. Ve skutečnosti však jezero vzniklo sesuvem půdy během silného zemětřesení, ke kterému došlo někdy před 10 tisíci let. Díky dobrému dopravnímu spojení je jezero Siněvir jednou z nejnavštěvovanějších turistických lokalit na Zakarpatí. Velkou turistickou atrakcí je například jízda na tradičních dřevěných vorech. U jezera dnes najdete ubytovací i stravovací zařízení a nechybí ani prodejny suvenýrů.


Foto: jeden z obyvatelů Siněviru

Skvělou možností ubytování je například Turbáza Morské oko, což je typický dvoupatrový dřevěný lesácký dům stojící na břehu Siněvirského jezera. Nabízí poměrně solidní ubytování a stravování. Ve výšce 850 metrů nad mořem se nachází Turbáza Siněvirské jezero, která spadá pod soustavu ubytovacích zařízení turistické kanceláře Zakarpatturist. U tohoto velikého rekreačního komplexu se nachází 200 metrový vlek. Asi nejlepší možností ubytování v parku je Turbáza Terebla stojící na severním okraji Siněviru. Nabízí pokoje s kompletním příslušenstvím – WC, koupelna s teplou vodou po celý den, ložní prádlo a ručníky. A to se na Ukrajině jen tak nevidí. Po domluvě je možné si objednat velmi chutnou polopenzi. Tento objekt slouží především pro zimní rekreace, hned vedle něj byl vybudován asi kilometrový vlek.


Foto: vesnička Siněvir


Foto: prodejna tradičních vyřezávaných předmětů

- jap -

Předchozí články z Ukrajiny:
Mukačevo
Užhorod – vstupní brána na Ukrajinu
Olbrachtova Koločava

Článek byl zobrazen 19 076 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko